
3 convingeri limitative pe care le-am constatat în campanie
octombrie 2, 2020
Frica noastră cea de toate zilele
octombrie 4, 2020SPECTÁCOLs.n.1. Reprezentație de teatru; (p. ext.) orice reprezentație dată pentru public. ♦ A se da în spectacol = a atrage atenția printr-o purtare nepotrivită, a se face de râs. 2. Priveliște, întâmplare care atrage privirile sau atenția. [< lat. spectaculum, cf. fr. spectacle, it. spettacolo].
Așa cum ți-am promis, revin cu seria întâmplărilor electorale.
Eram pe teren pentru a identifica cum se informează oamenii, ca să putem elabora planul de comunicare. La un moment dat, un cetățean este întrebat dacă știe care sunt candidații la primărie… Nu. Nu știe. Apoi este întrebat dacă știe că au loc alegeri locale… Nu. Nu știe. Prin urmare i se pune întrebarea: Dumneavoastră de unde vă informați?
Iar răspunsul a fost: ,,Chiar așa. Pe noi nu ne informează nimeni.” În cele ce urmează, o să-ți arăt capcana acestei idei periculoase, pentru că am întâlnit-o de multe ori în campania electorală.
,,Pe noi nu ne informează nimeni” sugerează că informarea este un act pasiv, ceva ce ți se întâmplă în timp ce-ți faci tabieturile. Bei o cafea, te uiți la știri și consideri că te-ai informat. Nimic mai departe de adevăr!
Ceea ce ai făcut, a fost să te expui la informații. Din păcate, în limba română, nu există o diferențiere între expunerea la informații și informare, care mai are în plus o parte activă.
Expunerea la informații a ajuns la noi în țară, un fel de ,,spectacol de varietăți”. Un carusel emoțional care te poartă de la optimism la pesimism: De la lansarea robotului Curiosity pe Marte la extincția vieții de pe pământ în urma ciocnirii cu un asteroid gigant. De la avântul economic generat de globalizare, până la cea mai mare criză economică a tuturor timpurilor. Acest amestec de speranță și frică, abil manevrat, întocmai ca în mâinile unui Disk Jokey priceput, ne produce un efect care altă dată era lăsat în seama spectacolelor.
Poți găsi o asemănare între spectacolul știrilor și definiția spectacolului așa cum apare în DEX?
SPECTÁCOLs.n.1. Reprezentație de teatru; (p. ext.) orice reprezentație dată pentru public. ♦ A se da în spectacol = a atrage atenția printr-o purtare nepotrivită, a se face de râs. 2. Priveliște, întâmplare care atrage privirile sau atenția. [< lat. spectaculum, cf. fr. spectacle, it. spettacolo].
Informarea este activă și necesită efort! Implică căutare, cântărire, decizie.
Informarea este activă și necesită efort! Nu este ceva ce ți se întâmplă. Informarea este căutarea asiduă pe care o faci când citești toate review-urile de pe multiple pagini de web și forumuri, înainte de a face o achiziție. Informarea este expunerea la informații, cântărirea lor, și transpunerea într-una sau mai multe decizii, ca și cum banii tăi (pielea ta) ar fi în joc.
Oamenii se informează cu privire la ceva doar când au o miză. Altfel ei doar se expun la informații, pentru a se lăsa purtați în caruselul emoțional, pentru a-și lua doza de ,,spectacol”. De ce nu au o mare parte dintre ei nicio miză când vine vorba de alegerile electorale? Aici am o ipoteză pe care sper ca în limita timpului, să o pot demostra printr-o anchetă socială.
Următorul episod : Frica noastră cea de toate zilele, și o să apară mâine.