
Când și de ce te refuză clienții ?
decembrie 19, 2017Fotografie de produs
august 15, 2018Trebuie să recunosc că de câte ori vedeam câte un film artistic în care câte un personaj suferea că ”stă rău” cu relaţiile, nu prea pricepeam despre ce era vorba. Personal, nu am suferit deloc de pe urma relaţiilor şi nici nu aveam vreun interes să am relaţii cu te miri ce persoane. Asta până mi-am făcut firmă. Bineînţeles că nici atunci nu de la început. Mi-a trebuit ceva timp, şi afaceri pierdute ”la musteaţă” ca să înţeleg un lucru simplu: Sunt suma persoanelor cu care am contact. Sunt suma oamenilor cu care fac afaceri, sunt suma oamenilor cu care am relaţii.
Nu poţi fi un ”pârlit” angajat la vre-un srl minuscul şi să ai relaţii cu antreprenori de succes, la fel cum nu poţi fi un mare afacerist şi lista ta de prieteni să se rezume la colegii cu care trăgeai băute în liceu. E suficient să te uiţi mai atent cu cine îşi petrec timpul oamenii şi ce tip de afaceri au, ca să fie clar la ce mă refer. Mai pe româneşte, ”Cine se-aseamănă, se-adună”.
Relaţiile facilitează accesul la oportunităţi.
Oportunităţile se află în jurul persoanelor care acţionează, a oamenilor care încearcă să-ţi crească mereu afacerile. Nu te aştepta să ai mari oportunităţi de la prietenii de bere din week-end. Dacă îţi doreşti să ai afaceri relevante şi să fii aproape de oportunităţi reale, e cazul să schimbi optica. Asta desigur, dacă te numeri printre cei care gândesc cum gândeam eu în urmă cu ceva timp. Cu cât îţi doreşti ca afacerea ta să fie relevantă, cu-atât mai mult ai nevoie de relaţii cu oameni relevanţi.
Imaginează-ţi o sală de fitness plină de musculoşi care trag ”de fiare” şi un tip oarecare, se plimbă printre ei şi face pe deşteptul: Măh, deageaba aveţi voi muşchii pe voi, căci eu sunt campion la şah. ??? Who cares??? Înţelegi? Cam aşa e şi când te vorbeşti despre afaceri cu prietenii tăi, care sunt de fapt angajaţi. Nu vor înţelege nimic şi discuţiile cu ei nu va aduce nimic relevant pentru afacerile tale. Dacă îţi doreşti un progres, va trebui să stai de vorbă cu cei care vorbesc aceiaşi limbă cu tine.
Ce este networking-ul şi ce treabă are cu relaţiile?
Dar cum să ajungi să cunoşti persoanele astea? Cum găseşti oamenii care contează şi mai ales, după ce i-ai găsit cum creezi legături cu ei? Iată că am ajuns la un punct pe care eu l-am ignorat aproape toată viaţa. De ce? Pentru că în ţara noastră nu există o cultură a cultivării relaţiilor şi, desigur nu mă refer aici la pile. Mă refer la relaţionarea sănătoasă dintre două persoane care au pasiuni, subiecte şi ţeluri comune. Nevoia aceasta a fost rezolvată de mult în capitalism cu ajutorul networking-ului.
Networking-ul este o denumire generică pentru reţele care au rolul de a facilita relaţionarea între posibili parteneri de afaceri bazându-se pe o anumită conduită care să formeze cadrul necesar creeării de relaţii. De regulă sunt întâlniri periodice între membrii, în cadrul cărora în funcţie de reguli, se discută despre afaceri, metode de a rezolva probleme, mindstorming, etc.
E o chestie care mă macină de ceva timp, şi cum în Bistriţa nu am găsit nici o alternativă, am decis înfiinţarea unui astfel de club de networking. Momentan lucrez la idee cu încă 3 antreprenori bistriţeni. Şi pentru că trăim în era digitală, îmi doresc să rezolvăm mai mult decât un cadru de întâlnire. Vreau să o îmbin cu o carte de vizită digitală, un fel de landing page pentru fiecare membru care să conţină aspectele relevante ale afacerii respectând regulile de marketing şi copywriting. Avem în lucru mai multe unelte pe care să le punem la dispoziţia membrilor şi care să le aducă plus valoare. Instrumente de sondare a pieţei, instrumente de promovare internă şi … mă opresc aici. O să dăm mai multe detalii când lansăm platforma.
Dacă eşti din Bistriţa şi ai o afacere indiferent de mărimea ei, şi vrei să îţi extinzi reţeaua de relaţii relevante în afaceri, lasă-ne datele de contact ca să te ţinem la curent. Vei primii informaţii despre platformă şi lansarea ei pe email. În afară de asta, ne dorim să facem o construcţie relevantă, aşa că dacă ai sugestii sau anumite principii care crezi ca ar aduce valoare unei astfel de organizaţii, poţi trece sugestiile tale şi noi vom ţine cont de ele.