Nu îți certa clienții!Educă-i.
ianuarie 30, 2019
Evolutia bunului simț
martie 19, 2019Ai primit un telefon smart cadou și ai zis să intrii în rândul lumii. Nepotul ți-a făcut cont de facebook în 5 minute și iată-te intrat în marea junglă digitală. Dar hei…Lumea digitală este și ea, tot o lume. Este o extensie a lumii reale. În lumea digitală suntem tot noi, ca și în lumea reală, așa că hai să facem o lume digitală mai bună și să înțelegem de ce internetul este așa cum este. Astăzi am să răspund la trei dintre cel mai des întrebări pe care le primim când rulăm reclame pe facebook.
De ce click pentru detalii?
Vezi o reclamă pe facebook și în text scrie ”click aici pentru detalii”. De ce trebuie să dai click și să accesezi o altă pagină ? De ce nu puteau fi trecute toate detaliile direct pe facebook?
R. Facebook este o unealtă de socializare și este gândită pentru acest scop. Astfel, când vine vorba de reclame, facebook permite un număr maxim de cuvinte. Ca să-ți faci o idee, limita poate fi de 30, 45 sau 90 de cuvinte, în funcție de formatul reclamei și locul unde se afișează. Este imposibil să cuprinzi toate beneficiile sau caracteristicile unui produs sau serviciu într-un număr atât de mic de cuvinte. Însă pe paginile de internet ale companiei aceste limitări nu mai există. Din acest motiv, textul sau imaginea care însoțește o reclamă pe facebook are rolul doar să te facă să înțelegi despre ce este vorba, iar cu un click pe anunțul respectiv, vei ajunge pe pagina furnizorului unde numărul de imagini și cuvinte afișate nu mai este restricționat.
Însă paginile de internet au evoluat mult în ultimul timp. Ele vin cu unelte care ușurează mult comunicarea cu clientul sau metodele de plată. Aici intră câmpurile pentru culegerea datelor de exemplu nume si adresa de email, dacă te înscrii să participi la un concurs, sau plata direct cu cardul pentru un anumit serviciu, adăugarea de produse într-un coș virtual mecanisme de reduceri și multe altele.
Aceste unelte nu sunt disponibile pe facebook, astfel companiile îș construiesc pagini complexe folosind toate aceste unelte iar facebook-ul îl folosesc doar pentru ca mesajul să ajungă la tine.
Preț?
De ce unii comercianți nu afișează prețul direct pe facebook?
R. Pentru că nu toate anunțurile au un scop de vânzare imediată. Uneori o companie dorește să măsoare nivelul cererii pentru un anumit produs sau serviciu, ori dorește să informeze piața de spre anumite caracteristici, așa că promovează un anunț pe facebook, iar după ce dai click și ajungi pe pagina de internet afli povestea completă. De multe ori văd că multe persoane cer în comentarii – Preț- însă este vorba de un articol de informare și nu de vânzare. Am pățit de exemplu să promovez pagina magazinului virtual, unde toate produsele afișate au preț, însă pentru a ajunge acolo, utilizatorul trebuia să dea click pe anunț. Totuși el prefera să întrebe care este prețul.
Și nu în ultimul rând, este vorba și de o tactică de marketing. Poate îți pare greu de crezut dar anumite categorii de persoane, vor să afle mai întâi pe ce dau banii, adică vor să afle caracteristicile înainte de a ști prețul. Uneori reclamele pe care le vezi pot fi adresate unor persoane cu venituri mari, sau de lux iar în acest caz, specificarea prețulu înaintea caracteristicilor ar putea fi interpretată ca o lipsă de seriozitate. Așadar, nu toate reclamele sau produsele pe care le vezi pe facebook ți se adresează direct, ție.
Transport gratuit
Ai văzut un produs online (într-un magazin virtual) și nu ești sigur dacă îl vrei sau nu, însă dacă tot este transportul gratis, ai decis să îl comanzi și te mai gândești dacă îl ridici sau nu.
R. Chiar dacă pare greu de crezut, este o practică destul de întâlnită în comerțul online din România. Și eu cred că această practică greșită provine de la un cuvânt folosit greșit: Gratis. Ca orice persoană de bun simț, cred că ți-ai dat seama deja că nu este nimic gratis pe lumea asta. Transport – înseamnă un șofer care consumă timp, o mașină care se uzează și un consum de combustibil. Nimic din toate astea nu este gratis. Cineva într-o formă sau alta va plăti pentru toate astea. Chiar și formularea ”Transport inclus” poate induce ideea, că într-un fel, transportul este deja acoperit de prețul produsului.
Este o idee greșită. Proprietarii de afaceri, au contracte cu transportatorii. Desigur că peste un anumit nivel de vânzări totale, prețul transportului devine mai mic ca pondere în prețul total. Dar când numărul de vânzări ratate, refuzuri și retururi crește, acest echilibru se rupe. Nu există transport gratis, iar joaca de-a returul este plătită de cineva în cele din urmă.
Sunt Paul Adam, fondator QBN . Dacă te simți depășit de vremuri și tehnologia ți-a luat-o înainte dar vrei să afli ce și cum, lasă-mi o întrebare mai jos și eu îți voi răspunde cu răbdare și fără să fiu ironic.